Prijslijst Bedrijfsinfo Video's Duiklokaties Verhuur Home E-mail


Links

 Diverad
 duikenopbali.hyves.nl
 www.indonesielink.nl
 www.greatestdivesites.com
 Bezoek ons op Facebook
 Bezoek ons op Duiken.nl
 Dive and TravelOverige

 Gastenboek
 Fotoalbum

Amed

BESCHRIJVING VAN DE DUIKPLEKKEN BIJ AMED:

 Amed ligt aan de noordoostkust van Bali. Ongeveer 15 minuten met de auto ten zuiden van Tulamben, over de hoofdweg, en vervolgens 15 minuten op een lokale weg, dus Amed is veel mooier dan Tulamben. Amed heeft een zandstrand, in tegenstelling tot Tulamben met z’n keien. Even buiten Amed zie je hoe op traditionele manier zout gewonnen wordt en kun je zeezout kopen als aandenken aan je bezoek!

In 1997 was het rif in de ondiepe baai bij Amed (of beter: Jemeluk) heel gezond - vol met harde koralen, prachtige sponzen en waaiers. In 1998 werd Amed echter enorm aangetast door El Nino: alle koraal verbleekte over het gehele rif binnen de baai tot op een diepte van 10 – 12 m. Het rif herstelt langzaam, maar we kunnen niet voorspellen wanneer het weer zijn oude, volle glorie bereikt.

Direct buiten Jemeluk Bay zijn 2 duiksites, Amed Wall en Amed Reef, die beide als kust- of bootduiken kunnen worden gedaan. De boten zijn kleine vaartuigen (jukung) - lange smalle vissersbootjes.

Dankzij de gemakkelijke condities in Amed, is deze lokatie geschikt voor zowel beginnende als ervaren duikers. Er zijn bijna nooit golven, waardoor men onbezorgd aan het oppervlak kan zwemmen of kan duiken. Duikers krijgen maar weinig of niet te kampen met stromingen, dus minder ervaren mensen zullen geen problemen hebben met hun drijfvermogen. Tevens is het zo mogelijk voor diegenen die hun drijfvermogen hebben geperfectioneerd om heel dicht bij alle kleinere dieren te komen. De watertemperatuur kan beïnvloed worden door thermocline / spronglagen, en het zicht is gewoonlijk 14 – 22 m.

 Amed Reef

Dit kleine koraalrif ligt op diepten variërend van 12 – 22 m. In dit gebied tref je heel veel verschillende soorten sponzen en waaiers en het zeeleven bestaat o.a. uit gobies, garnalen, anemonen met clownvisjes, scholen barracuda’s, blauwgevlekte roggen, veel verschillende soorten papegaaivissen, murenes enz.

Amed Wall

Deze duiksite ligt tussen 10 – 35 m diep. Hoewel de Wall zelf een redelijk klein stukje van de duik uitmaakt, kun je hier heerlijk duiken. Op de Wall vind je gewoonlijk witpunthaaien, Napoleon vissen en soms ook grote makrelen. Er zijn enorm veel vissoorten: vlindervissen, wimpelvissen, snappers, fusiliers en trekkervissen. De diepliggende helling na de wand is rijk aan koralen, geleedpotige dieren en vissen. Meer in het ondiepe zie je harde en zachte koralen, koraalformaties met sponzen en waaiers. Onder de vispopulatie tref je hier ook koraalduivels.

Lipah Bay

Deze stille baai met zijn zwarte zandstrand ligt 3 km ten zuidoosten van Amed en biedt een thuis voor een stalen wrak van 20 m lang. Het wrak ligt in ondiep water, 6 – 12 m, tussen een rif en de zanderige bodem, en is weelderig begroeid met sponzen, koraalwaaiers en koraalstruiken. Het zicht kan drastisch verminderen als er stroming staat of er golfactiviteit is, alhoewel de baai aan beide zijden goed beschermd ligt. Het aflopende rif is spectaculair om te zien, vooral bij de bodem (15 – 20 m), met zachte koralen, waaiers en sponzen. Het rif loopt in de vorm van plateaus tot dieper dan 40 m. Het minst diepe deel van het rif (onaangetast na El Nino in 1998) bevat diverse koraalsoorten en is een thuis voor wolken kleinere vissen.

 Gili Selang

Gili Selang is een klein eiland dat op de meest oostelijke punt aan de kust van Bali ligt. Zoals op alle onbeschutte lokaties zijn er sterke stromingen mogelijk. Daarom gaan we alleen met zeer ervaren duikers naar dit gebied. Er zijn meerdere mogelijkheden, als je gebruik maakt van een snelle boot. Je kunt hier één keer duiken, en dan vervolgens doorgaan naar Amed, of eerst in Padangbai duiken en daarna naar Gili Selang (hou wel rekening met een lange terugreis).

De interessante en rijke zandhelling aan de noordkant van het eiland heeft veel koraalbomen en grote koraalformaties. De diepere delen zijn meer beschermd en bieden plek aan waaiers, zachte koralen en sponzen. Langs deze zandhelling is het heel goed mogelijk dat je witpunthaaien en papegaaivissen ziet. Op een diepte van ongeveer 18 m, zuidwaarts meegedragen door de stroming, rond de oostelijke kant van Gili Selang, heb je een fantastisch zicht. Hier wordt de helling echter rotsachtiger, veel steiler en verliest daardoor zijn deken van koralen. Verder naar de zuidkant van het eiland, richting Bali, verlaat je de stroming en komt in een ander gebied met lage, gezonde riffen met veel murenes, scholen vissen, koraalformaties en lederkoralen.

AMED HIGHLIGHTS
 • LOKATIE:
      Een stil vissersdorpje in het noordoosten van Bali, op geringe afstand van Tulamben
 • SOORT DUIKEN:
      Kust- en bootduiken (vaartuigen voor 2 - 3 duikers).
      rifduiken.
      Wall-duiken
 • ZICHT: 15 – 25 meter
 • STROMING: Geen tot mild
 • DIEPTEN: 3 – 40 meter (gemiddelde diepte 18 meter)
 • MIN NIVEAU: Beginner
 • BEZIENSWAARDIGHEDEN:
      Fantastische koraalformaties.
      Grote densiteit en verscheidenheid aan vissoorten.
      Mooie lokatie om te snorkelen.
      Af en toe is hier de Wobbegong haai te zien.
 • CONDITIES:
      Zwart zandstrand dat afloopt in het water, koraalriffen en een wand.
      Omdat de vaartuigen maar klein zijn, moet de uitrusting aan- of uitgetrokken
      worden in het water.
terug naar de prijslijst
 

© Diverad 2010 - Technische realisatie UwHomePage.com