Prijslijst Bedrijfsinfo Video's Duiklokaties Verhuur Home E-mail


Links

 Diverad
 duikenopbali.hyves.nl
 www.indonesielink.nl
 www.greatestdivesites.com
 Bezoek ons op Facebook
 Bezoek ons op Duiken.nl
 Dive and TravelOverige

 Gastenboek
 Fotoalbum

Gili Tepekong

BESCHRIJVING VAN DE DUIKPLEKKEN BIJ GILI TEPEKONG:

 Mimpang, Tepekong en Biaha

Mimpang, Tepekong en Biaha zijn alledrie omgeven door opmerkelijk gezonde riffen, maar ze liggen over het algemeel vrij laag vanwege de soms stormachtige stromingen die het oosten van Bali aandoen. Deze brengen voedingsstoffen naar de riffen en spelen een belangrijke rol in het aanleveren van diverse organismen. Je vindt er een grote verscheidenheid aan vissen, haaien en beenvissen tegen een achtergrond van zwarte wanden met prachtige, gezonde koralen. Het zicht is vaak uitstekend. Het water kan fris zijn, precies de redden waarom deze plekken zijn zoals ze zijn: het diepe bassin 100 km ten zuiden van Bali van waar extreem koud water opwelt ter vervanging van het warmere water dat door de stromingen richting het westen is meegevoerd. De koudwaterstroom voert sommige vissen met zich mee die dit gebied zo beroemd hebben gemaakt (scholen grote vissen in allerlei kleuren, waaronder maanvissen).

Mimpang

Vanaf de boot ga je naar een diepte van 12 m waar je kleine riffen met koraal, wit zand en een kleine wand ziet. De maximale diepte is 30 m. Er leven trompetvissen, tijdens het seizoen (aug - sept) tref je er Mola-Mola (maanvissen). De stroming is omhoog/omlaag en soms staat er een sterke deining.

Mimpang staat ook bekend als Batu Tiga – Drie Rotsen: 3 grote rotsen komen aan het oppervlak en verscheidene andere steken onder water, die samen een rug vormen. De noordelijke uitloper wijst richting Bali en de zuidelijke (de mooiere kant) daalt af naar dieper water. Hoewel Mimpang slechts een kilometer van Tepekong ligt, zijn de condities van de twee plaatsen niet altijd hetzelfde.

Mimpang Shark Point biedt een betere kans om witpunthaaien te zien dan Tepekong, en vaak in groten getale. We kunnen echter niet garanderen dat ze tijdens jouw bezoek langszwemmen. Deze plek op Bali is de beste kans om haaien te zien. De stroming hier kan sterk zijn, maar is redelijk te voorspellen.

De topografie van Mimpang is divers, met aflopende riffen, ruige rotspartijen, wanden – allemaal begroeid met harde en zachte koralen en waaiers. Het rif is rijkelijk bedekt met zachte, steenachtige, gewei- en tafelkoralen. Grote scholen koekopvissen, snappers, blauwgevlekte roggen, Napoleon vissen, murenes, trompetvissen en nog veel meer grote en kleine vissoorten.

Op Mimpang kan goed gesnorkeld worden. Het rif duikt niet recht naar beneden als een wand, maar begint redelijk ondiep op een helling van wit zand.

Tepekong

Dit eiland (een 300 m lange rots) biedt één van de meest spectaculaire duikplekken op Bali: steile wanden, de Canyon, koud water en sterke stromingen maken dat deze plek is voorbehouden aan ervaren duikers. Terwijl je meergevoerd wordt door de stroming, kun je haaien, murenen, roggen en andere vissen zien. Het zicht is doorgaans uitstekend. Mochten de condities niet geschikt zijn, er zijn nog meer andere goede duiksites in de buurt.

 De Canyon

Deze duikplek ligt uit de kust op het meest uiterste zuidwestelijke puntje van Tepekong, en heeft een maximum diepte van 40 m. Bij het te water gaan op de steile helling iets ten noorden van de Canyon zelf, daal je af tot 25 m en gaat de Canyon binnen.

Als er geen stroming is (komt sporadisch voor), kun je duidelijk de overweldigende schoonheid zien van deze prachtige, ruwe wanden die uit de zwarte steen lijken te zijn gehakt. Staat er de gebruikelijke golvende stroming (komt vaak voor), dan zal je zicht enigszins beperkt worden door de enorme scholen grote vissen, waaronder snappers en papegaaivissen, maar dan kun je nog steeds de pracht en praal van deze plek zien en voelen.

Met een beetje geluk tref je van september tot en met oktober ook witpunthaaien, tonijn en Mola-Mola (maanvissen) aan. Deze wateren zijn rijk aan voedingsstoffen die kleine visjes aantrekken. De Canyon heeft enkele zachte koralen en kleinere waaiers.

East Tepekong

Wall-duik.

Minimale diepte 14 m, maximaal 40 m. Je gaat vanaf een boot in het water, dealt zo’n 14 m af naar een klein koraalrif op de helling. Aan de rechterkant wordt langs de wand gedoken, diepte meer dan 40 m; aan de linkerkant vervolgt het koraalrif zijn weg, met harde, zachte en tafelkoralen. Maximale diepte hier is 24 m.

Zeeleven is er in overvloed te zien: een schildpad, tonijn, papegaaivis, barracuda, koraalduivel, vlindervis… er kan van alles voor je neus zwemmen. Condities zijn hier over het algemeen eenvoudiger dan bij de Canyon, maar je moet nog steeds op je hoede zijn voor deining en sterke neerwaartse stromingen. Op de vriendelijk aflopende helling in het noordoostelijke Tepekong ligt een klein, ondiep (10 m), gedeeltelijk beschermd rotsrif met koraalformaties.

Biaha

De opwaartse en neerwaartse stroming en de deining kunnen hier erg sterk zijn.
Dit stuk rots heeft de vorm van een banaan en ligt op ongeveer 4 km van Mimpang en Tepekong.
Er ligt een prachtig, kerngezond rif rond het eiland, een rotsachtiger helling in het noorden, een wand rond het zuidelijke deel. Deze ruige zwarte wand met zijn daarboven brekende golven, is op sommige stukken adembenemend mooi. Soms lijkt het of de vissen er overbodig zijn! Er zijn diverse plekken rond het eiland waar je het water in kunt. Een duik kan bijna het gehele eiland of slechts een klein deel ervan omvatten. Een en ander is afhankelijk van je wensen, maar uiteraard ook van de stromingen en condities!

Voor wat die condities betreft: de stroming kan erg sterk zijn in zowel horizontale als neerwaartse richting; soms is er een flinke deining. De meeste lastige stromingen komen voor op de noordelijke helling.

Op deze duikplek aan de oostkant van Biaha bevindt zich een grot die groot genoeg is voor 6 duikers. In die grot slapen vaak witpunthaaien. Het beschutte gebied buiten de grot bevat interessante koralen met heel veel krabben en garnalen, en biedt een thuis aan zeeduivels, naaktslakken, octopussen en nog veel meer zeeleven. Deze plek is zeer geschikt om een volledige duik te doen.

terug naar de prijslijst
 

© Diverad 2010 - Technische realisatie UwHomePage.com