Prijslijst Bedrijfsinfo Video's Duiklokaties Verhuur Home E-mail


Links

 Diverad
 duikenopbali.hyves.nl
 www.indonesielink.nl
 www.greatestdivesites.com
 Bezoek ons op Facebook
 Bezoek ons op Duiken.nl
 Dive and Travel



Overige

 Gastenboek
 Fotoalbum

Nusa Penida

BESCHRIJVING VAN DE DUIKPLEKKEN BIJ NUSA PENIDA:

 Nusa Penida is het grootste van 3 eilanden (de andere zijn Nusa Lembongan en Nusa Ceningan). Het water hier is behoorlijk koud (vanwege de oceaanstromingen) maar vaak verbazingwekkend helder, met prachtige koralen, een overvloed aan vissen, met hier en daar een schildpad, haaien (inclusief grijspunt- en zilverpunthaaien) en – in augustus en september - Mola-Mola (die vreemde, wonderbaarlijke maanvis).

Op Nusa Penida is drift-duiken één van de meest voorkomende duiken. De stromingen zijn niet altijd goed te voorspellen. Luister daarom goed naar je gids en volg hem onder water.

Gamat Bay

Ten noordwesten van Nusa Penida, tussen Toyapakeh en Crystal Bay, ligt Gamat Bay. Dit is een van de weinige duikstekken op Nusa Penida waar je je niet mee hoeft te laten voeren door de stroming: de baai is beschut tegen stromingen. Zodra je afdaalt langs de steile helling bij de monding, verandert je gewone duik echter weer in een drift-duik.

Op 8 m diepte tref je een zandbodem met velden koraal en koraalformaties. Kleurrijke zachte koralen, waaiers en harde koralen groeien er overal in overvloed. Deze ondiepe gebieden zijn mooi, met veel rifvissen, naaktslakken, en andere kleinere vissoorten. Soms staat er veel deining, wat fotograferen bemoeilijkt. Binnen de baai is het zicht doorgaans uitstekend.

Op het rijke dieper liggende deel van de helling (10 – 20 m) tref je enkele grote koraalformaties aan, die een beetje bescherming bieden tegen de opwaartse stroming. Er zijn redelijk veel grote vissoorten aanwezig, waaronder grote exemplaren doctorsvissen. Overhangende randen en een paar kleine grotten doen dienst als rustplek voor witpunthaaien en schildpadden (die soms ook in de baai zelf te zien zijn).



Manta Point

Dit gebied aan de zuidwestkant van de kust bestaat uit indrukwekkende kalksteenklippen die recht de oceaan in duiken. De deining kan hier enorm zijn, waardoor het soms niet mogelijk is om midden op de ochtend te duiken.

Er staat maar zelden een stroming, maar de deining kan sterk zijn. De zandbodem ligt op 12 – 18 m. Het water is redelijk koud omdat het van de oceaan komt (22 – 26 graden). Je kunt er ook tonijn en tijgermakrelen zien.

Zijn er geen roggen of vissen, dan is er op deze plek weinig meer te zien dan water, zand en je buddy. De roggen komen hier echter om te fourageren, dus waarschijnlijk zie je er wel een paar. Ze zijn 2 – 4 m breed en heel vriendelijk naar duikers toe. Roggen eten plankton en vinden luchtbellen tegen hun buik fijn.

NUSA PENIDA HIGHLIGHTS
 • LOKATIE: Een 17 km lang eiland aan de zuidoostelijke kust van Bali.
 • SOORTEN DUIKEN: Boot-duiken, Drift-duiken.
 • ZICHT: 15 - 40 meter.
 • STROMING: mild tot sterk.
 • DIEPTEN: 6 - 40 meter.
 • MIN NIVEAU: Open Water certificaat met ervaring.
 • BEZIENSWAARDIGHEDEN:
      Mola-Mola (maanvissen) in het seizoen.
      Adelaarsroggen en Mantaroggen.
      haaien.
      Veel beenvissen.
      Grote scholen diklipvissen.
      schildpadden.
 • CONDITIES:
      Er zijn legio duiksites aan de noordkust van Nusa Penida.
      Grote verscheidenheid aan harde en zachte koralen.
      Hellingen en drop-offs.
      Het water kan nogal koud zijn.
      Omdat het hier om drift-duiken gaat, is het niet eenvoudig om hier foto’s te maken.
















terug naar de prijslijst
 

© Diverad 2010 - Technische realisatie UwHomePage.com