Prijslijst Bedrijfsinfo Video's Duiklokaties Verhuur Home E-mail


Links

 Diverad
 duikenopbali.hyves.nl
 www.indonesielink.nl
 www.greatestdivesites.com
 Bezoek ons op Facebook
 Bezoek ons op Duiken.nl
 Dive and TravelOverige

 Gastenboek
 Fotoalbum

Tulamben

BESCHRIJVING VAN DE DUIKPLEKKEN BIJ TULAMBEN:

 Tulamben is een van de beste en bekendste duiksites van Bali. Tulamben Bay ligt, evenals de rest van Bali, in het maritiem-biogeografisch rijkste gebied ter wereld. De hele noordoostkust van het eiland is rijk aan plankton, dat aangevoerd wordt door de stromingen die van de Stille naar de Indische Oceaan gaan. Tulamben heeft drie sites met elk een duidelijk onderscheiden natuurlijke omgeving. Daardoor biedt de plek een grote verscheidenheid aan adembenemende onderwater-ecosystemen.

Het strand bestaat uit zwarte vulkanische stenen ter grootte van een vuist, die tot zand worden op ondiepe plaatsen. Het zicht is redelijk beperkt (12 – 25 m) vanwege de combinatie van dit zwarte zand en de grote hoeveelheid plankton in het water. Maar daardoor worden de koralen en de rest van de onderwaterwereld contrastrijker en komen kleuren beter tot hun recht.

Tulamben is een heerlijke plek om te duiken en over de onderwaterwereld te leren. Er worden regelmatig Mola-Mola (maanvissen), mantelroggen, walvishaaien, tonijn en andere zeebewoners gesignaleerd, maar mensen komen vooral naar Tulamben voor de andere bezienswaardigheden onder water.

 Het USS Liberty Scheepswrak
Bali's meest beroemde duiksite. Het vrachtschip ligt lekker dicht bij het strand en toch volledig onder water! De Liberty ligt ongeveer 30 m uit de kust, bijna parallel aan het strand, op een zandhelling en is geschikt voor alle duikers, ongeacht hun kwalificaties en ervaring. Het wrak ligt op een aflopende diepte van 9 - 30 m; het minst diepe deel ligt op 5 - 10 m. De diepte op de helft van het wrak is 16- 20m. Het laagste deel ligt op 20 - 28 m diepte (bij hoogwater). Het 120 meter lange wrak is nogal gehavend (m.a.w.: men kan er niet in) maar de kannonnen, toiletten, boilers, ankerketting enz. zijn goed te zien. Het is een mooie duiksite met misschien wel het makkelijkst duikbare scheepswrak ter wereld.

 Je kunt ook er ook snorkelen – het hoogste punt ligt ongeveer 4 m onder het wateroppervlak. Het zicht is gewoonlijk 18 - 25 m, minder als er regen is gevallen. Er staat soms een milde stroming. De 3 dagen tot volle maan zijn er golven. De luchttemperatuur is 25-32 graden, de temperatuur van het water is zo’n 26-28 graden.

Het wrak is erg populair bij fotografen omdat het volledig bedekt is met anemonen en koralen. Het zwarte zand maakt dat de kleuren van alle flora en fauna uitstekend tot hun recht komen. De vissen zijn erg tam en begeleiden je naar het wrak.

Als je blijft overnachten en ‘s ochtends vroeg als eerste duiker bij het wrak bent, zie je misschien zelfs zeeschildpadden. Nachtduiken op het wrak zijn vooral tijdens volle maan een hele bijzondere ervaring. Heel veel vissoorten lijken dan licht te geven. Waar ter wereld kun je zo’n gemakkelijke en gevarieerde nachtduik maken?

 De Tulamben Drop-off / Wall
Deze site bevindt zich aan de andere kant van de baai met het Scheepswrak (een wandeling van ongeveer 15 min. langs het keienstrand). De duik begint met een steile zandhelling waar naaktslakken, platvissen, garnalen enz. wonen. Op 12 m diepte tref je sponzen, garnalen, zeeduivels en vele andere dieren aan. Verderop verandert de helling in een rif met een erg indrukwekkend uiterlijk. Op 15 m diepte wordt de helling een verticale wand die voorbij de 60 m gaat.

In de ochtend is het zicht het beste, zo’n 15 – 20 m (door de hoeveelheid plankton in het water). Vanwege de ligging staat er maar zelden stroming, zelfs geen milde. Tegen de wand groeien sponzen en koralen in overvloed – op een diepte van 30 m staat er een die 2 m breed is. Deze bezichtigen we tijdens de Diepteduik van de cursus voor gevorderden.

De vissoorten zijn dezelfde als die bij het wrak, maar omdat dit gebied veel groter is, is de populatie minder dicht. Je kunt er echter wel witpunthaaien, grote Napoleon vissen, papegaaivissen, vijlvissen en murenes aantreffen. Later op de middag is het tijd om de grote diversiteit aan koraalduivels te gaan bekijken. Er zijn hier ook walvishaaien (op 9 m) en hamerhaaien (dieper) gespot.

De achterzijde van het rif bovenaan de Wall, die ongeveer 5 m diep ligt, bevat een uitstekende 'aquariumafdeling', met kleurrijke kleine visjes, inktvissen, boxerkrabben en vele andere onverwachte schatten, waardoor je jouw duik in schoonheid kunt afsluiten. Deze plek is ook heel geschikt voor snorkelaars.

 De Coral Garden / Koraaltuin

Langs het middelste deel van Tulamben Beach ligt een ondiep rif (op ongeveer 8 – 12 m dus ook zeer geschikt voor snorkelen) dat hoofdzakelijk uit koralen, anemonen en sponzen bestaat. Het vissenleven is er, net als bij de Drop-off en het Wrak, heel gevarieerd. Hier kun je een verrassend aantal blauwe glasalen (de jonkies zijn zwart), octopussen, garnalen en anemoonvissen zien. Grotere vissen die je hier aantreft, zijn bijv. papegaaivissen en zwartpunthaaien.

Door haar diepte en ligging is de Coral Garden een erg goede, populaire plek voor een nachtduik.

 Batu Kelebit (Kelebit Rocks)

Met een tochtje van 15 minuten in een jukung (lokaal vaartuig) naar het oosten van Tulamben Bay kom je bij twee grote rotsen, die net uit de kust liggen. De duiksite is nogal drastisch en bestaat uit drie steile ruggen die begroeid zijn met een grote verscheidenheid aan harde koralen, prachtige zeewaaiers, vuurkoralen en sponzen. Tussen deze ruggen lopen geulen met wit zand.

Niet alleen de kleur van het zand wijkt af van dat van Tulamben Bay, zelfs de gewoonste soorten rifvissen zijn er anders. Er zijn verschillen van kleine dieren tot de grootste: door de combinatie van de steilte en de structuur van de ruggen (en planktonrijk water) heb je hier veel meer kans vissen zoals barracuda’s, tonijn, roggen en witpunthaaien te zien dan in de Bay.

Het is hier kouder duiken dan binnen Tulamben Bay, niet alleen omdat hier dieper gedoken wordt: er komt een koude stroming uit de diepte naar boven. Het zicht is over het algemeen beperkt tot 15 – 20 m vanwege de hoeveelheid plankton in het water. De stroming is soms sterk, maar de geulen liggen goed beschermd.

TULAMBEN HIGHLIGHTS
 • LOKATIE: Een dorpje aan de noordoostkust van Bali
      (Batu Kelebit ligt op 5min varen met een jukung van Tulamben)
 • SOORT DUIK:
      Kustduik.
      Wrakduik.
      Wall-duik.
      Nachtduik.
      Diepteduik.
      fotografie.
 • ZICHT : 12 - 25 meter
 • STROMING: Geen tot mild
 • DIEPTEN: 3 - 40 meters (gemiddelde diepte 18 meter)
 • MIN NIVEAU: Beginner – geschikt voor elk niveau!
 • BEZIENSWAARDIGHEDEN:
      Buitengewone verscheidenheid aan zeeleven
      Grote school Grootoogmakrelen.
      120 meter lang scheepswrak, prachtig gekleurde wand.
      Nachtduik bij volle maan.
      Fantastische mogelijkheden om te fotografen,
      felle kleurcontrasten dankzij het zwarte zand.
      Mooie plek om te snorkelen.
 • CONDITIES:
      Zwarte zandhelling met een 120 meter lang scheepswrak.
      koraaltuinen en een wand.
      De vuistgrote zwarte stenen kunnen het te water gaan bemoeilijken als er golven zijn.
terug naar de prijslijst
 

© Diverad 2010 - Technische realisatie UwHomePage.com